V1.042
825_AUB_Drawing_Studio
INFORMATION [00/02]
IMAGES [00/23]

Next

Next

Next

Next

Next

Next

Next

Next

Next

Next

Next

Next

Next

Next

Next

Next

Next

Next

Next

Next

Next

Next

Next

COLLABORATORS:
Architect: CRAB Studio
Project Management: CRAB Studio
Contractor: Morgan Sindall
Structural Engineer: AKT II
Landscape Architects: Hyland Edgar Driver
Cost Consultant: PT Projects
Lighting Design/ Environmental/ M&E Engineers: P³r Engineers Ltd
Metal Shell: CIG architecture

AWARDS:
2017 Civic Trust National Award
2016 RIBA National Award
2016 RIBA South West Award
2016 RA Top Maverick Building Award
2016 Schueco Excellence for Design and Innovation Judge’s Special Award
2016 Constructing Excellence South West Building Project of the Year
2016 Constructing Excellence South West Innovation Award

2017 Mies van der Rohe Award Shortlist
2017 Civic Trust Awards Regional Finalist
2016 Constructing Excellence National Project of the Year Finalist
2016 Constructing Excellence National Innovation Award Finalist
2016 Higher Education And Research WAF Award Finalist
2016 Small Project of the Year Building Award Finalist
2016 Blueprint Best Public-Use Project Finalist
2016 Constructing Excellence South West Sustainability Award Finalist
2016 Constructing Excellence South West BIM Project of the Year Finalist

Next

CLIENT: Arts University Bournemouth

LOCATION: Bournemouth, UK

CRAB’s Drawing Studio at the Arts University Bournemouth is a space suited for its use that is rooted in place – it makes the most of north light whilst being a joyful addition to the university masterplan. Its character and design responds to the student and visitor experience on a campus level as well as a personal level.

The all-steel monocoque construction was developed by CRAB together with engineers Adams Kara Taylor and the shipbuilding firm CIG. Framed steel panels were precisely prefabricated in Germany and subsequently reassembled, welded and painted on site.

The new building, with David Hockney as its patron, is the first purpose-built studio for drawing to be constructed at a British art school during the last century. The all-blue exterior is deliberately abstracted from any traditional aspects of the Bournemouth area, whereas the all-white interior celebrates different types of light. North light is brought in from the main window; a rear clerestory throws soft light onto the rear wall whilst a graded wash of light falls along the curve of the inset covered entrance via the glass entrance door.

The building is accessible to students from all courses across the university enabling all creative artists, working in any genre, to be in the same space together.

 

 

Next

+ ENLARGE
[00/25]
Information
[00/02]
Sketches
[00/09]
Drawings
[00/06]
CGIs
[00/01]
Photographs
[00/06]
Stuff
[00/01]