V1.042
832_Gold_Coast_Cultural_Precinct
INFORMATION [00/02]
IMAGES [00/15]

Next

Next

Next

Next

Next

Next

Next

Next

Next

Next

Next

Next

Next

Next

Next

COLLABORATORS:

Landscape Architect: Vogt
Local Architect / Landscape Architect: DBI Gold Coast
Structural Engineer: Bollinger
Sustainability Consultant: Max Fordham
Theatre Consultant: Theatreplan
Urban Informatics: Arup
Acoustic Consultant: Marshall Day
Lighting Consultant: Andre Tammes
Lighting Designer: Bruce Munro

Next

CLIENT: City of Gold Coast Council

LOCATION: Gold Coast, Australia

COLLABORATOR: Vogt + DBI

In 2013, an international design competition was held for the Gold Coast Cultural Precinct in Australia. Out of 75 entries, CRAB’s concept with Vogt and DBI was shortlisted as one of three to proceed to an intensive 12-week design stage.

The design comprises theatres, galleries a cinema and various other supporting and retail functions that hover above a large public plaza. The volumes of the different functions intersect at points, creating a dramatic sculptural shaded underbelly around the plaza, responding to the extreme heat of the local climate. Visitors can circulate in the shade and pop up into the buildings above.

The buildings are positioned so the central plaza captures views of the coast, whilst the ground plane steps down to an amphitheatre adjacent to a lake with a stage at its centre. Around this are woven a variety of conditions. Two landscaped hillocks conceal car parking and service spaces, revealing large edges of flexible, sheltered space around their edges which become the natural place for the public to engage in workshops, and serendipitous events.

The complex is peppered with a variety of small structures ranging from small gallery pavilions down to simple ‘soapbox’ stands, creating another level of detail to the complex at a human scale.

Next

+ ENLARGE
[00/17]
Information
[00/02]
Sketches
[00/03]
Models
[00/04]
Drawings
[00/03]
CGIs
[00/05]